Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zöldségek

A zöldségeket nagyon sok féle képpen fogyasztjuk. Ehetjük nyersen, különböző salátának elkészítve, párolva, főzve, főzeléknek, sütve, vagy savanyúságokat is készíthetünk belőlük.

Hagymafélék: szerencsére nagyon sokfélét ismerünk és termesztünk belőle. Ennek megfelelően változik a felhasználási formája is.

Snidling: Ez az a zöld kis cserépben kapható hagyma fajta, aminek hosszú zöld vékony szára van. A szárát fogyasztjuk általában nyersen, pl.: vajas kenyérre szórva.

Újhagyma: Csokorban kapható, tavasszal. Pici bajusza van, ami fehér szárban folytatódik, ami a végére teljesen bezöldül. Annyira friss, hogy az egészet fel lehet szeletelni, és ezt is inkább nyersen fogyasszuk.

Póréhagyma: Ez a fent említett újhagymának a "nagytesója". Ami soha nem fér el a kosárban. :-)

 

1140_makoi_hagyma_fill_616x306.jpg

(Forrás: Google)Vöröshagyma: Gyakorlatilag az összes magyaros étel alapanyaga. (Nevével ellentétben szerintem nem vörös, hanem barna.)


Lilahagyma: Ugyanolyan formában kapható, mint a vöröshagyma, azonban a héja és maga a belső része is lila színű. Ezt a fajtát is általában nyersen fogyasztjuk, pl.: görög salátába.

 

zoldsegek.jpg Brokkoli és karfiol:

A brokkolit nagyon sok féle képpen fogyaszthatjuk. Párolva, zöldségköretként, önállóan brokkoli krémlevesként, levesbe betétként.

Karfiol: Párolva zöldségköretként, vagy levesbe betétként, rakott karfiolként, vagy prézlis karfiolnak. Ígérem a recepteket később feltöltöm az oldalra.

Káposztafélék: édes fejes káposzta, lila káposzta, kelkáposzta, kínai kel, és savanyú káposzta. Édes káposztából töltött káposztát készíthetünk. Lereszelve káposztás tésztának kiváló.

fejeskaposzta.jpg

 

 

A lila káposztát reszelve és dinsztelve sült húsok mellé kínáljuk.

 

lilakaposzta.jpg

 

Kelkáposzta kerülhet húslevesbe, kelkáposzta főzeléknek, vagy rakott káposztának kíváló. A savanyú káposzta az édes káposzta savanyított változata. Ebből tehetünk a töltött káposztához, fogyaszthatjuk pörkölt vagy egyéb étel mellé savanyúságként, vagy apróra vágott sült husival, dinsztelve.

kelkaposzta.jpg

 

 

tok.jpgTök és tökfélék: Ebbe a csoportba tartozik a hagyományos értelemben vett főző tökön kívül, a cukkíni és az uborkafélék is.

A tököt legyalulva tökfőzeléket készíthetünk. De készülhet belőle töltött tök is.

Az ún. sütőtök (ez a narancs színű), ősszel kíváló vitaminforrás. Ha darabokra vágjuk, és sütőbe tesszük és megsütjük, azonnal fogyasztható. De készülhet belőle leves és főzelék is.

Cukkini: Nyáron terem, nagyon gyorsan elkészíthető, finom ételek készülhetnek belőle. Lehet szeletelve grillezni, sütni, lereszelve palacsinta tésztában csak úgy kisütni, vagy egy kis husival megtölteni és megsütni.

cukkini.jpg

 

Az uborkát szerintem különösebben nem kell bemutatnom, reményeim szerint rendszeresen fogyasztjátok. Esetleg annyi megjegyzés, hogy különböző méretekben szedik, és így készítik el savanyúságnak, például a csemegeuborka a legkisebb 3-11 cm között kapható, a kovászos uborkát egy kicsit nagyobb méretű uborkából készítjük el. Nyersen általában a kígyóuborkát fogyasztjuk.

A kígyóuborkából kerülhet a különböző salátákba (pl: görög salátába), lereszelve tzatzikit készíthetünk belőle.

kigyoubi.jpg

 

 Paprika, paradicsom, fejes saláta, a leggyakrabban használt és legfinomabb zöldségekkel még tartozom...

 

20101215anyaskodj1.jpg