Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tészták

 

Mit érdemes tudni a magyar tojásos tésztákról?

 

A Kárpát-medence növénytermesztés szempontjából Európa legkedvezőbb adottságokkal rendelkező mezőgazdasági területe. Az éghajlati viszonyok miatt nálunk az ún. lágybúza (aestivum) az őshonos gabonafajta és olyan magas minőséget lehet vele elérni, hogy Európában sok helyütt javító búzaként is használják. A tésztagyártáshoz egy speciális, másutt nem használt, daraszerű tésztaipari lisztet használunk, mely beltartalmi értékeit illetően magas paraméterekkel rendelkezik. A liszt fehérjeszerkezetét tovább javítják a tojás tökéletesen emészthető fehérjéi, a tojás sárgája pedig szép aranysárga színt biztosít a tésztának.  A tojásnak köszönhetően a tojásos tésztákban még több hasznos tápanyag, fehérje, vitamin, lecitin, vas, és egyéb ásványi anyag található. Az egészségtudatosabb országokban a tojás magas koleszterintartalmával kapcsolatos téveszmék már régóta megdőltek. A szervezet szempontjából a koleszterin nélkülözhetetlen elem, ugyanis a sejtek regenerációjában fontos szerepe van, ezért ha a szervezet nem jut elegendő koleszterinhez, önmaga állítja elő – a védekező mechanizmusnak köszönhetően általában nagyobb mennyiségben, mint ami szükséges. A tojás ráadásul az ún. „jó koleszterint” tartalmazza. 
A táplálkozás-élettani szempontból értékesebb tojásos tészta nemcsak gazdagabb ízzel, de jobb főzési tulajdonságokkal is rendelkezik a tojás nélkül készült hagyományos durumtésztáknál. Nagyobb a vízfelvevő képessége, „szaporább”, így adott egységnyi száraztésztából több főtt tészta készíthető belőle, ami fontos gazdaságossági szempont. Emellett a tojás fehérjéi ruganyosabb állagot biztosítanak számára, jobban ellenáll az esetleges túlfőzésnek, tehát könnyebb eltalálni az „al dente” állapotot.

 
 

Mit érdemes tudni a durumtésztákról?

 

A mediterrán térségben őshonos durumbúzából állítják elő. A durumdara egységes fehérjeszerkezetének és nagyobb sárga pigment tartományának köszönhetően tojás nélkül is egy jó állagú tészta készíthető belőle. Így egy viszonylag olcsón előállítható terméket jelent, ennek is köszönhette az elmúlt évszázadokban népszerűségét. Bár zömében tojás nélkül gyártják a durumtésztát, azonban a speciális formájú és felhasználású igényes termékekhez, igaz kisebb koncentrációban, de adagolnak tojást, tojáskészítményt.

 
 

10 dolog, amit a tojásos tésztákról tudni érdemes

 

  1. A tészták élettani szempontból is fontos tápanyagokat tartalmaznak, s amellett, hogy gyorsan lebomlanak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést elősegítő ballasztanyagokkal látják el a szervezetet.
  2. A tojásnak köszönhetően a tojásos tészták koncentráltan tartalmaznak teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, leticint, vasat és egyéb fontos ásványi anyagokat.
  3. Az eddigi tévhitekkel szemben bizonyított tény, hogy a tojás koleszterintartalma – részben ideális, részben speciális zsírjainak köszönhetően – nem befolyásolja lényegesen az emberi szervezet koleszterinszintjét.
  4. A tészta boldoggá tesz, hiszen a könnyen emészthető, gyorsan felszívódó szénhidrátok bizonyítottan jó hatással vannak az immunrendszerre és a kedélyállapotra.
  5. A tészta gyors lebomlásának köszönhetően fogyókúrákhoz is ideális, kiválóan harmonizál zöldséggel, hallal, vagy akár tésztasalátaként is elkészíthető.
  6. Míg Európában inkább durumtészta terjedt el addig Magyarországon a hagyományos tojásos tészta népszerű. Ellenben külföldön is egyértelműen a tojásos tészta számít a piac prémium kategóriájának.
  7. A tojásos tészták csomagolásán feltüntetett tojásszám az egy kiló liszthez adott tojások számát jelenti; a legelterjedtebbek a négytojásos tészták, amelyek minden fogáshoz kiválóak, a levesbetéteket pedig inkább a nyolc tojással készítik.
  8. A nyolctojásos tészta a magyar gasztronómia sajátossága, mondhatni Hungaricum.
  9. A friss tojásból készített tészták íze gazdagabb, tápértéke magasabb, állaga ruganyosabb.
  10. A tésztaételek nemcsak egészségesek, de gyorsan és kényelmesen elkészíthetőek, s változatos ízeiknek köszönhetően mindenki megtalálhatja számítását.

forrás: Gyermelyi.hu

A tészták és ezáltal a tésztaételek nagyon de nagyon sok variációban készíthetők el. Biztos hallottátok már, hogy az olaszok a legnagyobb tésztafogyasztó nemzet. Valóban így van. Azt viszont lehet, hogy kevesen tudjátok, hogy a tészta az mindig a szegények étke volt, és nem övezte olyan kultusz, mint amit mi mostanában kerítünk belőle. Ezen az oldalon vázolok néhány tésztafélét, amit könnyen gyorsan, el tudtok készíteni, illetve leírom, hogy milyen típusú tésztából milyen ételt készítünk. (Persze ezek is csak ajánlások, ha éppen más típusú tészta van otthon, azért nem kell pánikszerűen a boltba rohanni.)

Jó lenne, ha a mai világban is lenne annyi időnk, hogy otthon készítsük el a tésztákat, de időnk nincs semmire, nemhogy arra, hogy neki álljunk tésztát gyúrni. (Ez alól kivételt képeznek a sütemények, ezt mindig házilag gyúrom!!!)

A boltokban szerencsére mostmár lehet kapni durum búzából készült verziókat is, illetve én nagyon szeretem a színeseket (szebb nevén: trikolor) ezek egészségesek, nem hízlalnak.

Általában fél kilós kiszerelésben árulják őket, de ha a családnak főzöl, akkor inkább az 1 kg-os kiszerelést válaszd.

Az összes tésztát (kivéve a leves tésztákat) előre kifőzzük. Fogsz egy fazekat, teletöltöd vízzel, egy teáskanál sót, egy evőkanál olajat teszel bele. Lefeded fedővel. Ha felforrt, beleöntöd a tésztát. A tészta zacskóján rajta van, hogy hány percet kell főzni, ez általában 6 és 9 perc között van. Ha letelt az idő, fogsz egy tésztaszűrőt és leszűröd a tésztát. Én úgy készítem, hogy amikor kiszedem a vízből, akkor a mosogató fölé tartom és ráengedek hideg vizet. A lehűtött tésztát egy másik edénybe szedem át, és minden egyes rétegre locsolok egy kevés étolajat, majd ha elkészültem, akkor az egészet összekeverem. Így nem ragadnak össze.

 Pizza: lehet készen rendelni a kedvenc éttermedből, vagy lehet készen kapni fagyasztottat, amit beteszel a sütőbe és 12 perc alatt készre sütsz. Vagy választhatod azt a verziót, hogy gyorsan és egyszerűen Te magadnak készíted el. Lehet pizzatésztát készre gyúrva vásárolni. Lehet fagyasztottat is kapni. Mindegy, hogy melyiket választod. Szerintem ez a leggyorsabb verzió és legalább azt teszel rá, amit szeretsz. Gyakorlatilag csak a fantáziád (vagy a hűtő tartalma, vagy a pénztárcád) szab határt. Kiveszed a tasakból a kész tésztát, megkened ketchuppal, feltétnek választhatsz zöldségeket, vagy felvágottakat, vagy tényleg bármit amit éppen kívánsz. Mindent szépen ráteszel a tésztára, megszórod oreganóval, majd a legtetejére reszelj sajtot. (Ha bátor vagy, több féle sajtot is tehetsz a tetejére.) Előmelegíted a sütőt. Ez azt jelenti, hogy akár gáz, akár villany tűzhely van otthon, bekapcsolod és kb 180 fokon hagyod, hogy üresen menjen. Amikor elkészültél a pizzával, egy sütőlapra, vagy sütőrácsra teszed és megsütöd. Kb 15 perc alatt elkészül.

Kocka, vagy fodros kocka: Ezt krumplis tésztához, vagy káposztás tésztához használjuk.

 

gyermelyi_vita_pasta2.jpg

Forrás: Gyermelyi.hu

 

 

Szarvacska: Általában pörköltek mellé tálaljuk, de kítűnő rakott tésztának is, vagy szaftos tokányok mellé (ha nincs kedved rizst főzni.)

 

Tarhonya (vagy úttörőgombóc :-) ), ebből két félével találkozhatsz a boltok polcain, van a kézi készítésű, és van a gyári. Én a gyárit szoktam venni. Ennek az elkészítése annyiban különbözik a többi tészta elkészítésétől, hogy mielőtt megfőzöd meg kell pirítani. Ez a következő képpen történik: fogsz egy lábast (vagy lábos, kinek hogy tetszik), és teszel bele kb 3 evőkanál étolajat. Bekapcsolod a tűzhelyet. Ráteszed a lábast és el kezded hevíteni az olajat. A hőfokot úgy szoktam ellenőrizni, hogy beledobok egy szem tarhonyát, ha már sistereg, akkor beleöntöm az egész zacskót. (Az egész zacskó, kb 1 kg). Arany barnára pirítom, amikor már különböző színűek, akkor el kezdem felengedni vízzel, és besózom. Kicsit macerásabb, mint a többi tészta, mert ott kell állni mellette, kevergetni kell, hogy ne égjen le. Kevergetéshez mindig fakanalat használok. Nos amikor újra felforrt, onnantól kezdve, egy pár perc elég, hogy kellőképpen megduzzadjon. Ha egy kicsit "levesebbre" hagyod, elzárod alatta a tűzhelyet, betakarod fedővel, magától is tovább puhul. A tarhonyát is pörkölt mellé ajánlom.  

 

tarhonya.png

(forrás: Gyermelyi.hu)

 

Spagetti, makaróni: No, hogy mi a különbség a kettő között? A spagetti a hosszú vékony, a makaróni a hosszú vastag. Az egyik olasz tésztagyártó cég, a kék dobozos még a méreteket is ráírja a dobozra. Ezeket a típusú tésztákat szeretjük a milánóihoz és a bolognaihoz. És itt akkor megint álljunk meg egy pillanatra: mi a különbség a milánói és a bolognai között? A milánói a gombás verzió, a bolognai a darált húsos. Ahogy mi magyarok készítjük, a fűszerezésben nincs különbség. (Az eredeti verziókat majd akkor leírom, ha már mindenki "haladó" szinten lesz a főzőcskézésben.) :-)

 

gyermelyi_vita_pasta3.jpg

Forrás: Gyermelyi.hu

 

 

 

Hosszú metélt: Ez a dióstéhához, vagy mákos tésztához dukál.

 

Tortellini, ravioli: Gyakorlatilag töltött tészták. Csak a kinézetében van különbség. Nagyon finom és laktató. Készen lehet vásárolni, 3 féle van egy csomagban, de külön zacskóban csomagolva: egy gombás, egy sonkás és egy sajtos. Ezeket ugyanúgy készítjük el, ahogy leírtam fent, tehát kifőzzük, mint bármelyik másik tésztát. Tálaláskor tehetünk rá sajtszószt, vagy csak meglocsoljátok ketchuppal, és rátesztek reszelt sajtot. Megint kész egy gyors kaja. (Megjegyzés: szintén majd ha haladó szinten lesztek, felteszem a házi verziót!)

 

Penne (csak halkan súgom meg, nekem ez a kedvenc tésztám, főleg a három színűt nagyon szeretem): Ez az a tészta, aminek a két vége ferdén van vágva.

                                 gyermelyi_vita_pasta.jpg

                                                (Forrás: Gyermelyi.hu)

 

Gnocchi (vagy másnéven krumplinudli). Nagyon laktató. Készen is kapható, általában egy egyszerű mártás, például sajtszósz is elég hozzá.

 

Leves tészták, leves betétek:

eperlevel.png

                                                                                (Forrás: Gyermelyi.hu)

 

 

És az ABC vagy ismertebb nevén betű tészta ami a paradicsomleves elmaradhatatlan kelléke. 

 

betuteszta.png

                                                                           (Forrás: Gyermelyi.hu)