Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek

SVÉD HÚSGOLYÓK BARNAMÁRTÁSSAL

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz: 50 dkg finomra darált hús (vegyesen sertés és marha), 10 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma nagyon apró kockákra vágva, 1 tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejszín, 2 mokkáskanál só, csipetnyi őrölt fehér bors, kis csipetnyi őrölt szegfűbors.

A tejszínes barnamártáshoz: 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál szójaszósz, csipetnyi őrölt fehérbors, fél kiskanál pirospaprika, (ha van) húsleves (de jó helyette a víz is).

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg egy evőkanál vajon, de ne hagyjuk megbarnulni. A tojást villával kicsit verjük fel. Keverjük össze a tejszínnel, aztán adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és hagyjuk kb. 10 percig állni.
A darált húst gyúrjuk össze alaposan a vajas hagymával, a tejes tojásba áztatott zsemlemorzsával és a fűszerekkel.

A masszából készítsünk diónyi gombócokat.

A maradék vajat melegítsük meg (de nehogy megégessük!), és állandóan rázogatva a serpenyőt, minden oldalukon süssük barnára a golyókat.

Krumplipürével, sült krumplival vagy főtt krumplival, tejszínes barnamártással és vörösáfonya lekvárral kínáljuk.

A tejszínes barnamártás elkészítése:

A vajba, amiben a húsgolyókat sütöttük, belekeverünk 2 evőkanál lisztet és egy fél kiskanál pirospaprikával, kicsit megpirítjuk, felöntjük húslevessel (vagy vízzel) kb. tejföl sűrűségűre. Ízesítjük szójaszósszal, kis fehér borssal. Végül belekeverjük a tejszínt. Együtt felforraljuk. Megkóstoljuk hogy megfelelő-e a fűszerezése, esetleg még utánaízesítjük.

_________________________

 Pljeskavica (szerb hamburger)

 Hozzávalók:

·          · 2 evőkanál MAGGI Húsvarázs ételízesítő (enélkül is isteni)

·          · 1/2 kg marha vagy sertés vagy borjú darált hús

·           · 1/2 kg pulyka vagy csirke darált hús

·           · 1/2 kg szeletelt trappista sajt

·           · 2 db tojás

·            · olíva olaj

·            · oregano

·            · bazsalikom

·            · kakukkfű

·            · rozmaring

·            · bors

·            · némi zsemlemorzsa

·            · fokhagyma

Elkészítés:

A darált húst egy nagy tálban összekeverjük.

Hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a fokhagymát és a MAGGI Húsvarázs ételízesítőt. Cipót formázunk a húsmasszából, és a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával. Hagyjuk pihenni néhány percig, amíg az ízek összeérnek. Aztán még egyszer összekeverjük. A masszából hamburger pogácsákat formázunk és kisütjük forró olajban, a legfinomabb grillezett formában. Az elkészült húspogácsák közé teszünk 1-1 szelet trappista vagy egyéb sajtot. Könnyű elkészíteni, nagyon ízletes.

Vendégváróként díszíthetjük 1 szelet paradicsommal és 1 szelet mozzarellával, a tetejére friss bazsalikom levél dukál. Köretnek ízlés szerint hasábburgonyát, darabolt nyers vöröshagymát, kechupot adhatunk.

 _________________________

 Mustáros-köményes sertéskaraj

 

 

 

 Hozzávalók:

·          · 4 szelet sovány sertéskaraj

·         · kb. 2-3 evőkanál olaj (sütéshez)

·         · mustár

·         · kb. 1 evőkanál liszt

·         · köménymag

·         · kb. 3 dl víz

·         · az ízesítéshez só és bors

 

 

 

 

 

Elkészítés:

A karaj szeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy kis lisztben megforgatjuk. Az olajat egy lábasban felhevítjük és a karajszeleteket elősütjük addig amíg meg nem pirul.

A karaj szeleteket kiszedjük a lábasból, és a visszamaradt szaftból értékes mártást készítünk. Amennyiben szükséges még teszünk bele lisztet, felengedjük vízzel, beletesszük a mustárt, a köménymagot és a MAGGI Húsvarázst. Ezt jól kiforraljuk, majd visszatesszük a karajszeleteket és a finom pikáns szaftban puhára pároljuk. Párolt rizsköretet adjunk hozzá.

Gyakorlott háziasszonyoknak nagyon egyszerű, a kezdőknek kissé tovább tarthat az elkészítése.

A párolt rizst ízesíthetjük MAGGI Zöldfűszeres Ízvarázzsal, vagy MAGGI Húsleveskockával is.

 _________________________

Csevapcsicsa - Ahogy mi szeretjük

10 személyre

»
1,25 kg marhahús (vagy disznó hús, vagy pulyka, vagy csirke)
» 25 dkg birka (vagy disznó, vagy pulyka, vagy csirke)
» 1 dl 
víz
» 3 cikk fokhagyma
» , bors

 A húsokat felkockázzuk, megzzuk, majd a hűtőbe tesszük két órára. A két óra elteltével kivesszük a hűtőből, kétszer ledaráljuk, val és borssal ízesítjük, beletesszük a vizet és az összepréselt fokhagymát. Az egészet összekeverjük, majd kis kolbász formákat gyúrunk belőle. Ekkor megint a hűtőbe tesszük kb. egy órára. Végül roston megsütjük, különböző zöldségekkel tálaljuk.

 

csevapcsicsa.jpg

 

 

----------------------------------------

Szatmári Lacipecsenye

  • 80 dkg sertéstarja3 fej vöröshagyma4 gerezd fokhagyma, (2 dl vörösbor ez elhagyható) ,köménymag,őrölt pirospaprikaőrölt feketebors, só, olaj

Elkészítés:

A hagymát felkarikázzuk. Elővesszük kedvenc tepsinket, olajat öntünk bele, majd beletesszük a hagymakarikákat, és az előmelegített sütőbe toljuk. A tarját felszeleteljük, kiveregetjük, sózzuk, és az üvegesre pirult hagymára tesszük. Meghintjük köménymaggal, pirospaprikával és borssal. Amikor húsunk félidőben jár, rákarikázzuk a fokhagymát, felöntjük a vörösborral, és készre pároljuk.
------------------------------

Baconbe tekert szárnyas máj

Hozzávalók:

 2 evőkanál MAGGI Ízvarázs ételízesítő - sok zöldséggel

 

 1 kg csirkemáj

·       2 csomag szeletelt bacon

·       ízlés szerint majoranna

Elkészítés:

A májat befűszerezzük és a bacon szeletekbe tekerjük, tepsibe tesszük. Fóliával lefedve sütjük, majd a fóliát levéve sütjük közepes hőfokon. Hideg/meleg előételként tálaljuk.

--------------------------------

Zöldséges rakott burgonya

Hozzávalók:

·                                 · 2 evőkanál MAGGI Zöldfűszeres Ízvarázs (elhagyható)

·                                 · 8 db közepes burgonya

·                                 · 50 dkg darált hús

·                                 · 2 db nagyobb paradicsom

·                                 · 2 db cukkini

·                                 · 2 evőkanál olaj

·                                 · 2 dl tejföl

·                                 · 2 ek. vaj

·                                 · 3 dl tej

·                                 · 2 ek. liszt

·                                 · további fűszerezéshez pirospaprika

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük. A darált húst némi olajon megfuttatjuk és a tejfölt hozzáadva egy sűrű mártást készítünk belőle hozzáadjuk a pirospaprikát és mégegyszer összeforraljuk.

A megfőtt krumplival kezdve, rétegesen egy mélyebb tálba letesszük úgy a zöldséget, hogy minden sort meglocsolunk a darált húsos szósszal. Betesszük a sütőbe.

Közben egy sűrű besamel mártást készítünk, vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és felengedjük tejjel. Lehet tovább ízesíteni sóval, borssal, illetve MAGGI Ízvarázzsal.

A félig elkészült zöldséges rakottast nyakon öntjük a besamellel. Addig sütjük amíg egy kicsit megpirul a teteje.

A gyerekeim nem eszik meg a hagyományos rakott krumplit, ezért nekik találtam ki ezt a receptet.

Ízlésünk szerint bármilyen zöldséggel elkészíthető.

---------------------------------

Verhetetlen milánói sertésborda

Hozzávalók:

A milánói szószhoz

Sertészsír

25 dkg gomba

1 közepes fej vöröshagyma

Sűrített paradicsom

1 közepes sárgarépa

Só, bors, szerecsendió, fahéj, bazsalikom, oregano, kakukkfű, rozmaring

1 ek. Kristálycukor

½ kg makaróni tészta

 

A rántott bordához:

1 kg sertéskaraj

Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

Olaj a sütéshez

A végénél kezdjük, tehát feldaraboljuk a húst, ha szeletben vettük, akkor csak megmossuk, klopfoljuk, sózzuk….

A panírozáshoz előkészítjük a szokásos tálakat, liszt, tojás és zsemlemorzsa részére…súgok én most vokban sütöttem ki a húst, sokkal porhanyósabb lett, mint más edényekben…szóval bepanír, és forró olajban megsüt…egy edénybe szedjük és lefedjük, hogy melegen maradjon…

 

A tészta főzés tudományát nem részletezem, felteszem a vizet főni, sózom és forráskor teszem bele a tésztát…

 

Amíg a rántott husik sülnek, a tészta fő, addig elő tudom készíteni a szószhoz a hozzávalókat….a gombát megmosom, meghámozom, szeletelem, egy edénybe félreteszem…a hagymát megpucolom, felkockázom és félreteszem…a sárgarépát meghámozom, megmosom és kockázom…

 

Egy edénybe felhevítem a zsírt, kb egy evőkanál elég, amikor a fehérről átlátszóvá válik elég meleg ahhoz, hogy beletegyük a hagymát, amit üvegesre pirítunk, és hozzáadjuk a sárgarépát is…ezt együtt tovább pirítjuk, és egy csipetnyi sót adunk hozzá…így egy pici levet ereszt…amikor már félig puha a répa (ezt kóstolással tudjuk ellenőrizni) akkor hozzáadjuk a gombát…tovább pirítjuk őket…kellemes színe lesz…ha mindent összepirítottunk, akkor jöhet hozzá a sűrített paradicsom és kb 2 dl víz…az első forralás után jöhet hozzá a sok sok finom fűszer…só, bors, szerecsendió, fahéj, ha szárított fűszernövényekkel dolgozunk, akkor jöhet hozzá a bazsalikom, a rozmaring, oregano, kakukkfű is…ha frissen szedett fűszereket használunk, akkor ezeket később tesszük bele, kb akkor mielőtt teljesen kész előtte 3 perccel…fűszerezés után lejjebb vesszük az edény alatt a hőt, letakarjuk fedővel és hagyjuk rotyogni, hogy jól besürüsödjön…

Tálalás:

Egy adag tésztára szedünk jó sok milánói mártást arra teszünk igény szerint 1-2 szelet karajt és ha van otthon sajt jó alaposan megszórjuk vele…

Jó étvágyat! J

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Saját készítés