Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ötletek krízis helyzetben

Az életed során kerülhetsz olyan krízis vagy válság helyzetbe, amikor megszűnik az állandó bevételed, vagy csak kifutsz a pénzedből és hirtelen azt sem tudod, hogy mihez kezdjél. Az elmúlt 2 évben megtanultam hogyan lehet nagyon olcsó, filléres alapanyagokból ehetőt és finomat készíteni. Ebből az időszakból hozok nektek néhány ötletet, javaslatot.

 Itt láthatod azokat az ételeket, amelyeket a legkevesebb pénzből ki lehet hozni. Táplálóak. Finomak. Bár bevallom "férfiasan" nem mindig egészségesek. De hát ugye enni kell. :-)

 

Kapros snidlinges tésztasaláta

Hozzávalók: 1/2 kg száraztészta

1 ek. kapor

1 csokor snidling

2 mokkás kanál majonéz

2 mokkás kanál margarin

só- és vegeta ízlés szerint

cukor ízlés szerint

A tésztát hagyományos módon kifőzzük, hagyjuk kihűlni. 1 csokor snidlinget apróra vágunk, hozzáadjuk a majonézt, a margarint, a fűszereket. Simára keverjük és alaposan összekeverjük a tésztával.

------------------------------------------

Hagymaleves fokhagymás pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók: 1 vagy 2 szelet kenyér

1 evőkanál liszt

1 evőkanál zsír

1 fej hagyma (nagyobb fejű vöröshagyma)

ízlés szerint: só, bors, babérlevél, delikát (vagy más ételízesítő)

 

A hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, felszeleteljük. Egy közepes méretű fazékban olvasztjuk fel a zsírt, pirítsuk üvegesre a hagymát. Besózzuk. Ha megpirult a hagyma, beletesszük a lisztet, felengedjük vízzel, felforraljuk, befűszerezzük. A kenyeret felkockázzuk, fokhagymás zsíron aranybarnára pirítjuk. Tálaljuk úgy, hogy a pirított kenyérkockákat egy tányérba tesszük, és rámerjük a levest.

 -------------------------------------------------

Zöldség fasírt

(egybesütve)

 ¼ kg fagyasztott vegyes zöldségkeverék (pl. franciasalátához való)

1 db tojás

½ l víz a főzéshez

1 ek ételízesítő (delikát, vegeta, vagy leveskocka)

Só + bors ízlés szerint

1 vagy 2 szelet szikkadt kenyér vagy 1 egész zsömle

1 ek zsemlemorzsa

 A zöldséget egy fazékban felteszem főni, sózom, borsozom, beleteszek egy kevés ételízesítőt. Teljesen puhára főzöm a zöldségeket.

Egy tálban a szikkadt kenyeret és zsömlét vízbe áztatom, majd kézzel az összes vizet kinyomkodom belőle. Egy másik tálba leszűrve beleteszem a zöldségeket és villával pépesre nyomkodom (természetesen robotgéppel is készíthető). Ráütöm a nyers tojást, hozzáadom a kinyomkodott kenyeret vagy zsömlét és alaposan összekeverem. Ha szükséges még tovább fűszerezem (só + bors). Egy sütőformát kizsírozok, meghintem liszttel, beleöntöm a masszát és sütőben közepes lángon addig sütöm, míg aranybarna lesz.

 Főételként savanyúval, vagy salátával is isteni étel, vagy főzelékek mellé feltétnek is ajánlom.

---------------------------------

Ötletek, javaslatok

1) Ne pánikolj. Olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna. :-)

Beszerzési helyek: a nagy bevásárló központok naponta akciózzák az aznapi szavatossági idejű élelmiszereiket. (Vettem én már így 2 kg karajt csont nélkül 600,-Ft-ért). Mivel időd, mint a tenger, érdemes alaposan körülnézni. 

2) Azt mondják, hogy a jó háziasszonynak mindig van egy kis rejtett tartaléka. Na ez sem igaz mindig mindenkire. Mert aki egyik napról a másikra él meg a jövedelméből és még azt is elveszíti, nem tud előre felhalmozni. Akkor amikor egy kis pénzhez jutsz (alkalmi munka, átmeneti segély, családi pótlék stb.) érdemes azonban tényleg beszerezni néhány kg lisztet, krumplit, hagymát, élesztőt, zsírt. (Na innentől kezdve meg vagy mentve az éhhaláltól.) :-) (Ezekből az alapanyagokból elég sokféle és laktató étel készíthető. Pl.: paprikás krumpli, nokedli pöri alappal, kenyér, vagy pizza tészta).