Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mediterrán

 

Nyár végén, kora ősszel szívesen emlékszünk vissza a nyaralásra, sokszor a tengerparton elfogyasztott ételek ízére, az életérzésre. A dolce vitára. :-) Szeretnénk előállítani otthon is ezeket az ételeket. Én is így járok rendszeresen. Ha elutazom valahová megkóstolom a helyi specialitásokat, és utána itthon megpróbálom íz után előállítani az ételt.

Amit a gyerkőceim nagyon szeretnek, a plejskavica (szerb hamburger), a csevapcsicsa, a saslik, a tzatziki, a görög saláta, a pizza, a bolognai spagetti, a milánói spagetti...úgy gondolom ezeket az ételeket sokan ismeritek és szeretitek is.

A különbség azonban mindig az alapanyagokban és a fűszerezésben van. 

Tudtátok például, hogy a legtöbb nemzet készít lecsót?! :-) Vagy, hogy a világ minden táján ugyanazokat húsokat és halakat fogyasztjuk? Itt jön be a fűszerezés, így tudod megkülönböztetni az ázsiai, indiai, magyar, mediterrán ízeket. :-)

Próbáljatok ki minél több zöld fűszert ha tehetitek ne szárítottat, hanem cserepeset, frisset vegyetek, azzal főzőcskézzetek.De ma már lehet kapni nagyon jó minőségű fűszerkeverékeket is, például toscana, vagy provence-i fűszerkeverékeket.  Napraforgó olaj helyett használjatok olíva olajat (salátákhoz extra szűz olíva olaj jár), sütéshez, főzéshez elegendő a gyengébb minőségű is. Próbáljátok ki a vajat is, ha halakat sütsz, vagy éppen a tengeri herkentyűkkel vagy jó barátságban, nyugodtan próbáld ki. Bátran próbálkozzatok az oreganoval, a kakukkfűvel, a bazsalikommal, a rozmaringgal. Próbáljátok az ételt tengeri sóval ízesíteni...

                                                    fenykep1038.jpg

 

Most olvastam, hogy az UNESCO a mediterrán ételeket a világörökség részévé nyilvánította. Szerintem ez fantasztikus! :-)

 

Kellemes főzőcskézést. -) 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.