Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi menű tiniknek

Egyszerű és gyors karácsonyi menü

(amit Ti is el tudtok készíteni)

Nálunk soha nem készül a hagyományos értelemben vett karácsonyi menü, mert nem nagyon szeretjük a halat, töltött káposztát az év többi részében is készítek, a sütemény (a bejgli, a zserbó, a hókifli) pedig a nagyik reszortja (ezt hadseregnyi mennyiségben készítik, tehát én nem sütök  ) 

Történhet azonban olyan élethelyzet, hogy karácsonykor neked kell helytállnod a konyhában, ezért igyekeztem olyan menüt összeállítani, hogy általában minden háztartásban megtalálható alapanyagok szerepeljenek benne, egyszerű legyen, gyors és finom (és valamilyen szinten egészséges is )

 No akkor vágjunk bele:

 1)      Előétel: melegszendvics hideg saláta ágyon

Hozzávalók pl.: szeletelt kenyér, vajkrém, vagy májkrém, egy szelet sonka, egy szelet sajt. Elkészítjük a szendvicset, (lásd vajaskenyérnél: ) és az előmelegített melegszendvics sütőbe tesszük. (Ha nincs melegszendvics sütő, akkor mikróban néhány másodperc, ha mikró sincs, akkor előmelegített sütőbe tedd.)

Megsütjük. Általában akkor kész, ha arany barnára sült a teteje.

Hideg saláta:

Hozzávalók: 1 zacskó fittness iceberg saláta keverék, Vagy: 1 fej lila hagyma, 1 db paradicsom, 1 uborka, ha van otthon feldobhatod más zöldségekkel is. 1 kávés kanál olaj (ha van otthon extra szűz olíva olaj, ha nincs a napraforgó étolaj is pont jó) Fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring (ízlés szerint).

Elkészítés: ha előre csomagolt saláta keveréket veszel, akkor öntsd ki egy tálba, és fűszerezd meg egy pici borssal, sóval, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, rozmaringgal és öntsd nyakon az olajjal.

Ha egész zöldségeket választottál, darabold fel, azonos formájúak legyenek. Ha szeletelsz, akkor minden szeletelt legyen, ha kocka akkor kocka.

A fűszerezéssel ugyan úgy bánj, ahogy fent leírtam.

Tálalás: egy adag salátát helyezz el egy szép tányéron, és tedd rá a melegszendvicset (úgy vágd ketté a szendót, hogy két háromszöget kapj)


francia-salata.jpg
2) Majonézes zöldségsaláta natúr szelettel párolt kukoricás rizzsel

Hozzávalók 1 zacskó fagyasztott zöldség keverék (ez lehet francia saláta, mexikói, vagy csak kukorica) 1 majonéz (mondjuk Univer, mert az nagyon finom), 1 db 2dl-es tejföl, cukor, só, őrölt bors, 1 doboz gyors rizs, 1 zacskó fagyasztott kukorica (vagy 1 doboz konzerv kukorica), 2 szelet csirkemell, vagy 2 szelet disznó karaj

 

kukoricas-rizs.jpgElkészítés: fogsz egy fazekat, egy fakanalat és a gyors rizst felhúzod a fakanálra, majd az egészet belelógatod a fazékba a vízbe. (Általában a gyors rizs dobozán megtalálható az elkészítés módja). Tehetsz bele egy kis vegetát (vagy delikátot), vagy sót és borsot, így ízletesebb lesz. Ez kb 20 perc míg elkészül, addig van teendőnk bőven. 

 

 

Szóval már fő a rizs. Addig fogsz egy tálat, beleteszel kb 2 evőkanál majonézt, az egy doboz tejfölt, egy csipet sót, és egy kevés borsot, és cukrot (én kristály cukorral szoktam kikeverni, pillanatok alatt elolvad benne, és szép sima csillogó elegyet kapsz), eddig meg vagyunk a tartár mártással. Ha konzerv zöldséget vettél, akkor öntsd bele az egészet, és jól keverd össze, de óvatosan, nehogy megtörjenek és tedd az egészet a hűtőbe. Ha fagyasztott zöldséget vettél, akkor vegyél elő még egy fazekat, engedj bele vizet, és kb 5-10 perc alatt puhára párold benne a zöldségeket. Ha elkészültél vele, óvatosan, egy szűrő kanál segítségével adagold bele a tartár mártásba és tedd félre, amikor teljesen lehűlt, még egy kicsit tedd hűtőbe.

naturszelet.jpgA husi elkészítése: fogj egy szelet husit, sót, borsot egy kis ételízesítőt és mindkét oldalába kézzel dörzsöld bele. Fogj egy serpenyőt, tegyél bele kb egy evőkanál olajat. Tedd rá a tűzhelyre és forrósítsd fel. Ha elég forró az olaj, óvatosan tedd bele a hússzeleteket, és egy kicsit „halkíts” a tűzhelyen. Folyamatosan forgatva mindkét oldalát süsd át. Így a két oldala szép barnára sül, és a közepe sem marad nyers. Ha teszel rá fedőt, akkor a húsban lévő kevés víz is átpárolja a husit.

Ha kész vagy vele, szedd ki egy tányérra és takard le. Mondjuk alufóliával, vagy egy lapos tányérral (ezzel melegen tartjuk és tovább párolódik)

Elvileg mire ezekkel elkészülsz: a rizs is készre főtt. Fogj egy mélytányért, vagy tálat. Vedd ki a fazékból fakanállal együtt a rizst. Mivel nagyon forró, óvatosan fogd meg a zacskók végét és ollóval vágd ki őket. Vegyél elő egy másik tányért és abba óvatosan borítsd át az egészet. Mehet rá a párolt kukorica, ha konzerv, akkor a konzerv kukorica. Jól keverd össze.

Tálalás: végy egy nagy lapostányért, az egyik oldalára tegyél egy adagot a majonézes salátából, a másik oldalra egy adagot a kukoricás rizsből és középre helyezd rá a hússzeletet (vagy szeleteket) ha van hús szaftja, akkor abból egy picit locsolj rá a rizsre. 

gyumolcssalata.jpg3) Gyümölcssaláta

Hozzávalók: 1 db alma, 1 db banán, 1 db mandarin, 1 db narancs, ha van otthon befőtt, akkor cseresznye vagy meggy.

Meghámozod a gyümiket, és egyforma darabokra vágod (ha magozott meggy vagy cseresznye befőttet használsz azokat nem kell felvágni!), fogsz egy nagy tálat és beleteszed a gyümölcsöket, majd óvatosan összeforgatod őket egy kanál segítségével.

4) Pudingtorta babapiskótával

Sokan kértétek, hogy a gyümölcs sali helyett legyen valami süti, vagy édesség, amit nem kell sütni.

Akkor álljon itt az egyik legegyszerűbb és általunk legjobban kedvelt édesség. Hozzávalók: pudingpor vegyesen, csoki, vanília, puncs, eper, vagy amit szerettek és főzés nélkül kell elkészíteni, tej a puding por kikeveréséhez, babapiskóta, és egy kis rum aroma a babapiskóta meglocsolásához...esetleg kakaópor, vagy készen kapható csoki öntet és kókusz reszelék

Fogsz egy nagy üvegtálat, leteszel egy sor babapiskótát, meglocsolod a rum aromával (de óvatosan, igaz nem alkoholos) és ráöntöd a kész pudingot, ugyanígy, amíg minden hozzávaló el nem fogy. A tetejére készíthetsz csoki öntetet, ez úgy készül, hogy fogsz egy kisebb serpenyőt, egy pici vajat és cukrot és kakaóport összekeversz és forrón ráöntöd az egész tetejére, és megszórhatod kókusz reszelékkel. 

Jó étvágyat!