Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvét

 Szerintem az egyik legszebb ünnepünk a húsvét. Most nem az egyházi részére, oldalára gondolok. De a tavasz a megújulás a megtisztulás időszaka. Ilyenkor már süt a nap, meleg van, jó idő, nagyobb örömmel teszünk veszünk a konyhában ha halljuk a madarak csicsergését, nyílnak a virágok körülöttünk...Számomra fontos, hogy adjunk időt mindenre, így az ünnepi előkészületekre is. Hangolódjunk rá időben. Úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy a szívünket és a lelkünket is öltöztessük ünneplőbe annak érdekében, hogy az ünnep valóban szeretettel és boldogsággal teljen el. Ahogy látjátok, még van időnk, az én (a mi) húsvéti díszeink is dobozban várják jobb sorsukat...most épp azt tervezgetem, hogy mi hová kerüljön, milyen terítőt tegyek az asztalra, milyen virágot szedjek, összehangolom a színeket...2012_tavasz-008.jpg A fentiekből nyilván kiderült számotokra, hogy szeretem az ünnepeket. Szeretek tenni venni, szeretek boldogságot csalni a gyerekeim és szeretteim arcára...szeretek sütni, főzni, vendégeket várni...aztán együtt nagyokat beszélgetni, játszani és szórakozni, mert az ünnep ezért ünnep. Nem az ajándékokért, hanem az együttlétért. A mai rohanó világban ki kell használnunk minden egyes percet annak érdekében, hogy együtt lehessünk a szeretteinkkel...Oda kell figyelnünk egymásra....Kicsit elkalandoztak a gondolataim....Esetleg szeretnétek megtudni azt is, hogy hogyan kell tojást főzni? Vagy a hagyományos sonkát elkészíteni? Helyesebben úgy ahogy én szoktam? Ne gondoljatok semmi különösre, fogok egy fazekat, beleteszem a sonkát, felengedem vízzel és addig főzöm, amíg le nem fő a csontról. A sonkát természetesen piacon szerzem be és nem nagy áruházban, vagy ha lehetőségem és időm van rá, akkor vidékre utazom érte. :-) Tehát a sonka már a vízben van, fűszerek, általában nem igényel különösebb fűszerezést, mert a füstölt sonka már önmagában is sós, tehát nem sózzuk, esetleg lehet a főzővízbe tenni egy-két babérlevelet, meg egy fej vörös hagymát, de ez is elhagyható. Ezt feltesszük a tűzhelyre, lefedjük, és hagyjuk jó sokáig sokáig főni. Amikor a sonka megfőtt, hagyjuk a saját vizében kihűlni, csak ha kihűlt akkor szedjük ki. Ezzel megvolnánk. Na az érdekesebb része a sonka főző vize. A rengeteg megmaradt sonka levet nagyon de nagyon sok féle képpen felhasználhatjuk...Én például ebben szoktam megfőzni a húsvéti tojásokat mégpedig a következő képpen...előveszek régi lyukas nejlonharisnyát (valljuk be őszintén mindenkinek lapul a fiókjában egy két darab), és kb 12 cm hosszú darabokra vágjuk. Szedhetünk négylevelű lóherét, vagy apró virágokat, én fűszernövény ágakat szoktam lecsipegetni, pl. rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát, oreganót, vagy snidlinget...fog még kelleni hímző cérna is...fogsz egy nyers tojást, ráteszed a fűszernövénykét, vagy a virágot, óvatosan elsimítod, majd a ráhúzod a harisnyát. Két oldalán jó erősen megkötöd a hímzőcérnával...és kész is a saját egyedi húsvéti tojásod...ezt teszed bele a főtt sonkának a levébe...ebbe a sonkalébe kerül még vöröshagyma és lilahagyma héja, attól lesz gyönyörű szép bordós/barnás természetes színe a tojásnak...Kb 10 perc alatt keményre főzöd és papír tojástartóra teszed, míg ki nem hül (leginkább ajánlom figyelmedbe a szűrőkanalat, vagy ha ez nincs egy hagyományos evőkanál is megteszi.) Azután ha mindezzel meg vagy, akkor lehet teríteni...na itt aztán szárnyalhat a fantázia, ami eszedbe jut szinte bármi: nyuszi, kiscsibe, bárány, tojás, kalács, sonka, zöldségek bármilyen mintából lehet kreálni gyönyörűségeket. :-) Kellemes készülődést!!!  

 

husveti.jpg

A képen húsvéti kuglóf, a sonka lében főtt tojások, húsvéti kalács, főtt sonka salátaágyon fatálon, és egy kis vegyes zöldségtál  

:-)

 

 

 

 

 

 

 

2012_tavasz-004.jpg

 

 

 

 

És egy kis Húsvéti hangulat a nappaliban :-)