Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsok és húsfélék

Kicccsaládom és én előnyben részesítjük az ún. fehér húsokat. S hogy mik azok a fehér húsok? Csirke, pulyka, és még a disznó karaj. (Amik inkább szárazak, és kevés zsír látható rajtuk.)

Ezen az oldalon szeretném nektek bemutatni azt, hogy általában a döglött állat melyik részéből milyen ételt készítünk. (Azért általában, mert ettől el lehet térni. Ahogy fejlődtök, úgy fogtok ráérezni a főzés titkaira.

No akkor vágjunk bele:

Csirke/tyúk

csirke.jpgCsirkét egészben sütni szoktuk, különböző fűszerekkel, alufóliával letakarva, vagy akinek van otthon római tál, akkor abban. A szakácskönyvek negyven percet írnak. Ez nem igaz, mert 40 perc alatt semmi nem sül át teljesen, nem hogy egy egész csirke. A tapasztalatom az, hogy ahhoz, hogy omlós és teljesen csontig átsüljön, fólia alatt 1 órát kell párolni, utána az alufóliát levéve, még legalább egy fél órát kell sütni. Így biztos lehetsz abban, hogy nem marad nyers a legvastagabb részeknél sem, és finom ropogós lesz a bőre.

A tyúkot általában vasárnap ebédre tyúkhúslevesnek készítem. Borzasztó sok idő míg elkészül, de erre majd a recepteknél visszatérek.

Most szétbontunk egy csirkét. (A teljes menetét egy másik bekezdésben részletesen le fogom írni.) Ha jól dolgoztunk , akkor van egy egész mellünk, két combunk, két szárnyunk, és az aprólék.

 

                                                                boldogkukta_csirkeapro.jpg

                                                                   (A kép forrása: boldogkukta.hu)

 

A csirkemellet óvatosan levágjuk a csontról és lehúzzuk a bőrét. Ezzel előkészítettük a következő munkafolyamatot.

A mellet nagyon sok féle módon felhasználhatjuk:

Ha apró kockákra vágjuk akkor készülhet belőle pörkölt, vagy gyros fűszerkeverékkel gyros husi,  ha csíkokra vágjuk és a vékony csíkokat megfelezzük, akkor tokányokat készíthetünk belőle.

Ha 4 darabba vágjuk, akkor natúr szeletet készíthetünk belőle, vagy bebundázzuk és kirántjuk.

A combokból szintén elkészíthetjük a pörköltet. Szintén kisüthetjük akár tepsiben, akár ránthatjuk is. Kissé zsírosabb, és pirosabb husi mint a csirkemell, de nagyon ízletes.

A szárnyakat is tehetjük pörköltbe, vagy süthetjük ránthatjuk. Vagy az aprólékkal együtt tehetjük levesbe is.

A pulyka kicsit nagyobb szárnyas, mint a csirke, meg a tyúk, és iszonyat nagyot tud csípni, ezért nem kergetjük az udvaron. :-) Nagyon finom húsa van, gyakorlatilag ugyanúgy el tudjuk készíteni, mint a csirkét vagy a tyúkot.

Én kakast nem főzök, ezért ezt most kihagyom a repertoárból. :-)

libakok_porthu.jpg

(A kép forrása: Port.hu)

Disznóhúsok

Ezeket darabokban szoktuk vásárolni akár áruházban, akár hentesnél vesszük. Már csak a méretei miatt is. (Ha valaki bizonytalan lenne, hogy hogy néz ki élőben a képek között talál!) :-)

karaj.jpg

                     

 

Rövid- és hosszú karaj: natúr szeletnek, rántott husinak, pácolva grillezni

Comb: tokányok, pörköltek

Tarja: mivel elég zsíros hús, ezért csak ritkán, grillezni

Szűz: ez egy elég drága alkatrésze a disznónak, de kétség kívül a legnemesebb. Ezt apró szeletekre vágjuk baconba göngyölve nyársra húzhatjuk és megsüthetjük, de készülhet belőle lecsós szelet, vagy chilis szelet is.

Csülök: Ezt vásárolhatjuk füstölt formában is. Sokáig kell főzni, de isteni eledel. (Ritkán fogyasztandó, mert zsíros!)

Oldalas: darabokban és egészben is sütni szoktam.

A disznó többi alkatrészét úgysem eszitek meg, tehát ezeket kihagyom.

Kocsonya hús: na ezt hagyjuk meg a felnőtteknek. Nagyon finom a bőr- bőrke és a köröm, esetenként farok. Ezt az ételt ez idő tájt sokszor készítjük, mert meg tud dermedni a leve, azonban az év többi részében egyáltalán nem.


kononseges_szarvasmarha.jpg

 

                             marha_reszei_img_szisziesbaratai.jpg

                                                                                               (A kép forrása: Szisziesbaratai.blogspot.hu)

      

Borjú- marha, és szürkemarha hús:

Erről csak néhány szót. Vörös hús kategória. Mivel nektek nehezen elkészíthető, ezeket a recepteket kihagyom.

____________

Darált húsok: áruházakban előre csomagolva is kapható, hentes boltban annyi előnyünk van, hogy kiválaszthatjuk, milyen húst szeretnénk ledaráltatni.

Általában lehet, csirkemell, pulykamell, vagy disznócomb is. Különböző fasírtokat, csevapcsicsát, hamburger husit, pljeskavicát, töltött káposztát, húsgolyókat, húsgombócokat készíthetünk belőle.

_____________________

A belsőségek közül csak a májról fogok írni. Csirke, kacsa, pulyka, disznó, és borjú májból készítünk ételeket. Pl: hagymával süthetjük, resztelt májat (helyesen pirított máj) készíthetünk belőle, ránthatjuk.