Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halak és tengeri herkentyűk

Nos drágáim, mivel haladunk a korral, ezért külön fejezetet kapnak a halak és a tenger gyümölcsei. Régebben még csak pizzát lehetett tenger gyümölcseivel kapni, a Dunából fogott halat meg pirospaprikás lisztbe forgatva zsírban sütöttük ki, karácsonykor meg volt a halászlé, a strandokon meg a hekk oszt csá. :-) A most zajló gasztro forradalomnak köszönhetően, ezek az ételek is jelentős változáson mentek keresztül, az egészséges táplálkozáshoz alapvetően hozzá tartoznak, így több féle elkészítési módot és több féle ételt készítünk ma már. 

Több halat fogyasztunk, mint korábban. Most már nem csak karácsonykor kerül az asztalra a halászlé, hanem egyre többen készítik bográcsban is nyáron, illetve a kerti partikon is a grillezett halak, és továbbra is tartja magát a strandokon a hekk és a fogas, akarom mondani a süllő. :-)

hungarikum_tiszaihalaszle_origo.jpg

A tiszai halászlé hungarikum lett

1251sullo_roston468_deluxehu.jpg

Süllő roston (a kép forrása: Deluxe.hu)

Nagyon fontos, hogy ha otthon akarod kipróbálni a tengeri herkentyűk elkészítését, ha kezdő vagy, jobban teszed, ha csak nagyon jó minőségű, fagyasztott alapanyagot használsz. Mivel ezek nagyon gyorsan romlanak, és mint köztudott nálunk nincs tenger, ahonnan frissen hajnalban behozzák a halászok a hálóban a rákot, polipot, kagylót stb. ne kockáztass. :-) (Mondjuk rendeld meg a Helittől, vagy a Rozmártól, de a Lidl is kijött a Deluxe márkás termékeivel.)

tengergyumolcseilidl.jpg

(A kép forrása: Lidl.hu)