Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fűszerek, fűszernövények

Sok szólás és közmondás tartozik hozzá, nem véletlenül. Való igaz, hogy só nélkül semminek nincs íze. :-) Javaslom óvatosan bánjatok vele, főleg akkor, ha az alap fűszereken kívül ételízesítőt is használtok az étel elkészítéséhez. Én a jódozott sót, illetve a tengeri sót szeretem használni, mert bár milyen meglepő is, a sók sótartalma sem egyforma. Így bizony előfordult már az is, hogy elsóztam egy ételt, és az is, hogy sótlan lett. :-) Záksön a felnőttekkel is előfordul. :-) 

 

                                          fuszerek-006.jpg

Bors

Lehet kapni egészben szemes borsot, lehet őrölt borsot. Kapható belőle fekete és fehér és más egyéb fajta is. Egyenlőre maradjunk a hagyományos fekete őrölt borsnál, én a legtöbb ételbe ezt használom. 

Pirospaprika

A legtöbb magyaros étel elengedhetetlen fűszere. Kapható belőle csemege, édes, csípős és "veszettül" csípős is. Ha nem szeretitek az erőset, akkor javaslom a csemege pirospaprika használatát. Őrölt formában ezt is. (Pörköltekbe, gulyásokba, lecsóba, egy pici a húslevesbe is de gyakorlatilag minden ételbe kerülhet egy pici.)

                                    fuszerek-002.jpg

 

Az alábbi fűszernövények az én mediterrán konyhám elengedhetetlen alap fűszerei. Mostanában divatba jött toscanai, illetve provence-i fűszerkeverékeket gyártani. A toscan fűszerkeverék és a provence-i fűszerkeverék között egyetlen fűszernövény a levendula a különbség. Ezek a fűszernövények ezen fűszerkeverékek alapanyagai.  Gyógynövények is, kiváló hatással vannak a szervezetünkre. 

 

 

20120411-004.jpg

 Oregano

 

 

 

20120411-002.jpg

 bazsalikom

 

 

                                             20120318-009.jpg

 Rozmaring

 

 

20120411-001.jpg

 Babér

 

  

20120411-005.jpg

 Zsálya

 

És ha épp nem zacskóban vesszük meg ezeket a fűszereket, vagy nem tudjuk cserépben termeszteni őket, akkor tudjátok hol teremnek? Nézzétek meg a www.kertemtitkai.hu oldalt, itt a kedvenc linkjeim között megtaláljátok. :-)

 

                                                  kakukkfu_chilli_bazsalikom.jpg 

Kakukkfű, chilli paprika, bazsalikom, metélő hagyma egy cserépben :-)

 

lavender-bokeh-lilac-plant-field-meadow-photos-nature-fullscreen.jpg

Mivel az én ízlésem is folyamatosan változik, ezért megosztom veletek, hogy néhány évvel ezelőtt el nem tudtam volna képzelni, hogy levendulát tegyek az ételbe. Meg kell, hogy mondjam nektek, hogy egy nagyon minimális mennyiségben észre sem lehet venni, hogy levendula is van a fűszerkeverékben. Éppen, hogy csak frissíti az étel aromáját, ízét. :-)

Kerestem még egy ízt, amit nagyanyám ételeiben még megtaláltam, de most el kezdett hiányozni és addig mentem, addig keresgéltem míg rá nem leltem az ételízesítők helyett egy természetes ételízesítőre, és ez nem más, mint a lestyán, vagy más néven delikát növény. 

lestyan_levendulamagazin.jpg

(A kép forrása: levendulamagazin.hu)

 

A másik ilyen fűszernövény, aminek az ízével és az aromájával nem bírok betelni, az nem más, mint a kapor. Kaprot teszünk a kovászos uborkára is frissen, de én imádom a töltött karalábéhoz, kapormártásnak (szósznak), töltött tökhöz.

 

kapor_edenkert.jpg

(A kép forrása: Édenkert.hu)

 

                                                 fuszerek-003.jpg