Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszerűen, gyorsan

Ne nevess!!! Valóban az alapoknál fogom kezdeni:

Vajas kenyér:

Végy egy teljes kiörlésű lisztből készült kenyeret, és margarint (hoppá, ugye, hogy rögtön többe került a boltban, mint gondoltad? Na jó ha van pénzed vegyél rá csirke, vagy pulyka sonkát, sajtot, a zöldségesnél 1 szem paradicsomot, 1 szem paprikát, és holnapra már nem maradt zsebpénzed!) :-)

Na jó nem stresszellek: tehát kenyér és vaj.

Vegyél elő egy kést! (Neeeem, még nem vágod fel az ereidet, nem vagy te emo-s!!!!), szóval késsel a kezedben megközelíted a kenyeret, majd meg próbálsz egy tisztes karéjt levágni belőle. A mell előtt vágás már kiment a divatból, inkább tedd le az asztalra, vagy tudod mit, üvölts ki a konyhából: Apaaaaaaaaaa, hol van a szeletelő gép???? Á, inkább ne is. Vegyél szeletelt kenyeret. :-)

Tehát kivetted a zacsiból a kenyeret, elővettél a fiókból egy tompa hegyű kést, már megint elfelejtetted kivenni a hűtőből előre a vajat, ami kenhetetlen, tehát marad a vajkrém. :-)  Óvatos mozdulattal, kimersz egy kisebb adagot a kés hegyével a vajkrémből, és rákened a kenyérre. Ezt megismétled annyiszor, ahány szeletet szeretnél enni. Ha időközben elfogyott a szeletelt kenyér, ne csodálkozz, más mértékegységben mérik, mint egy átlagos magyar fiatal fiú adagja, neeeem, az egy kg, az csak 60 dkg, és egyébként is átmászott az erkélyen a szomszéd hörcsöge, az ette meg a többit. :-)))

Tehát megbarátkoztunk a konyhával, a késsel, a kenyérrel, a vajjal illetve a vajkrémmel. Tudom, tudom, tudom, ne nézzelek ennyire amatőrnek Titeket. Na lépjünk egy nagyot! Szeretitek a különböző salátákat, amit pikk-pakk össze lehet dobni nyers alapanyagokból, mééééég nem kell főzni, sütni sem. Na akkor ezt!

Kell hozzá: bazsalikom (ne nyafogj, nem kell frissen szedettnek lennie!), mozzarella sajt, paradicsom, ízlés szerint só, bors és egy leheletnyi olíva olaj.

mozzarella-tal.jpg Nos fogod magad, a hozzávalókat és egy kést, és egy tálat, vagy tálcát attól függően mit szeretnél: mindent egyformára vágsz (ha szeletbe, akkor szeletbe, ha kockára akkor kockára). És leteszed úgy hogy: egy sajt, egy paradicsom, egy bazsalikom levél. Amikor körbeértél vele, megtelt a tál, vagy a tálca, akkor lehet még sózni (bár én ezt nem ajánlanám), borsozni, de mindenképp locsold körbe extra szűz olíva olajjal. Ezzel elkészítettél egy nagyon finom, és egészséges előételt.

Ezt az ételt tudod variálni úgy, hogy ha fogsz egy darab nyers csirkemellet, egy evőkanál olajat, egy kisebb serpenyőt, a csirkemellet beleteszed a forró olajba és készre sütöd. Kiteszed egy tányérra, és a tetejére halmozol a fent elkészített salátából. Az egészet beteszed a mikróba egy pár percre és kész is a finom és egészséges ebéded.

Biztos láttad, hogy töltöttem fel olyan képeket, amelyek nem feltétlenül szükségesek a főzéshez, de meg tudod bolondítani vele az ételeket.

Továbbá tettem fel készételekről készült képeket is. Ezek akkor praktikusak, ha nincs időd semmire, de éhes vagy. Ilyenkor jön a 3 perces mikróban melegíthető kaja. Igen, velem is előfordul, hogy elúszom időben és ezekhez nyúlok. Nem feltétlenül egészségesek, de finomak.

A konzervekről néhány szóban: azt mondom, hogy jó ha az embernek vésztartalék gyanánt lapul a spájzban néhány doboz babfőzelék, sólet, zöldborsó főzelék, lencsefőzelék, zöldbab főzelék, illetve olyanok amiket szeret. Nem eszünk konzervet minden nap, de ki tudja rántani az embert a slamasztikából, ha hirtelen van mihez nyúlni. A dobozokon feltüntették az elkészítés módját, én ki szoktam bontani és a tűzhelyen egy kis lábasban megmelegítem. Egy szelet kenyérrel, egy pohár tejjel isteni tud lenni.

Tükörtojás, tojásrántotta, bundáskenyér, lágytojás, keménytojás, tojáskrém

tukortojas.jpgÉn tojásból egyszerre csak 3 db-ot bírok megenni, így ez lesz az egy személyes adag. A tükörtojásnak az a lényege, hogy nem kevered össze egy tányérban előre a tojásokat. Felforrósítasz egy leheletnyi olajat, vagy zsírt, és szépen óvatosan beleengeded a tányérból (vagy bögréből) a forró zsíradékra a tojásokat. Én úgy szeretem, ha a fehérje teljesen megsült. Szóval ízlés szerint ki jobban megsütve, ki "remegősre" hagyva. És már ehető is.

A tojásrántottát szintén a fenti módon el tudod készíteni, annyi a különbség, hogy egy tányérban egy villával előre összekevered a tojásokat és úgy sütöd meg. (Egyébként a rántottának csak a képzeleted szab határt. Gyakorlatilag bármilyen zöldséggel, fűszerrel fel tudod dobni.) Ha veszel egy közepes fej hagymát, egy db paprikát és egy darab paradicsomot az egészet összevágva forró olajon megsütöd őket, és erre teszed rá a rántottának szánt tojást, gyakorlatilag el is készültél életed első tojásos lecsójával.

bundaskenyer.jpgBundáskenyér: egy tálban vagy tányérban felvered a tojásokat, fogsz annyi szelet kenyeret, amennyit szeretnél megenni és a kenyeret beleforgatod a tojásokba. (Tipp: ha kevés a tojás otthon, egy ici pici tejet adhatsz hozzá). A serpenyőben felforrósított olajba óvatosan beleteszed a bundázott kenyereket és néhány másodperc alatt készre sütöd. Ez is ízlés dolga, van aki jobban megsütve, van aki kevésbé megsütve szereti.

 

 

lagytojas.jpgLágytojás: Ebből is nagyon sok féle létezik, mert mindenki máshogy szereti. Van aki a fehérjét is teljesen lágyra hagyja. Én az úgynevezett 3 perces verziót szeretem. Fogsz egy kislábast, engedsz bele vizet, teszel bele egy csipet sót (a csipet: amennyit 2 ujjaddal meg tudsz fogni egyszerre), amikor forr a víz, óvatosan, egy evőkanál segítségével beleteszed héjastól a tojást. 3 percet hagyod főni, utána óvatosan (lehetőleg kesztyűvel, vagy konyharuhával) leveszed a tűzről, és a mosogatóban leöntöd róla a forró levet, és hideg vizet engedsz rá. A tojás még mindig forró lehet, tehát óvatosan bánj vele. A fehérje keményre főtt, a sárgája folyik. Engedd bele a tojásokat egy bögrébe, keverd össze, ízesítsd sóval.

Keménytojás: Ez a fenti verziónak a 10 perces változata. Kemény lesz a sárgája és a fehérje is. Ezt inkább szendvicsekre szoktam tenni, vagy főzelékek mellé feltétnek tökéletes.

Tojáskrém: Ha kész vagy a keménytojásokkal, szedd le a héját, és ha van otthon tojás szeletelő akkor azzal, ha nincs, akkor késsel apró darabokra vágod, és beleteszed egy edénybe pl.: tálba. Adsz hozzá egy kávéskanál mustárt, egy csipet sót, egy csipet borsot. Villával addig kevered és nyomkodod, amíg kenhető állagú krémet kapsz.

 

toltott_tojas.jpg

Melegszendvicsek (lapítósok by Ancsi)

Ma már a legtöbb háztartásban megtalálható a melegszendvics sütő gép, de ha nincs akkor mikro, vagy a hagyományos sütő.

A boltokban nagyon finom kész melegszendvics krémeket lehet venni különböző ízűeket például hamburger ízű, pizza ízű, mexikói provencei. Ha nincs időd arra, hogy kikeverj különböző krémeket, ez a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, erre még ráteszel egy kis reszelt sajtot, fogsz két darab szeletelt szendvics kenyeret, megkened mindkét oldalát rá a sajtot, rá a másik szelet kenyeret, és beteszed a melegszendó sütőbe, a mikróba, vagy a sütőbe. :-)

A tálalásnál ajánlom, hogy keresztben vágd fel a szendvicset, így kapsz két háromszöget, ízlésesen helyezd el őket a tányéron. Akár bulik alkalmával is fel lehet szolgálni. Isteni. :-)

Ha van időd és bátorságod próbálkozni saját melegszendvics krém elkészítésével, majd hozok egy két receptet, ami olcsó is. :-)