Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barátok receptjei

 Fogyókúrás sült krumpedli ala Rita

Hozzávalók:

krumpli,

bacon/ vagy vékonyra szelet húsos szalonna

néhány szelet sajt

Elkészítés: A krumplit hámozd meg, darboltd nagyobb darbokra - pl. az öklömnyit 4 részbe - sós, babérleveles vítben főzd félpuhára, szürd le. Egy nagy tepsit - a krumpli egy rétegben elférjen - bélelj ki bacon-el, majd terítsd el rajta a krumplit, tedd a sütőbe kb. 180 fokra. Ha már kezd pirulni, teríts rá egy réteg bacont, süsd, míg a szalonna ropogós nem lesz, akkor pár szelet sajtot fektess rá, vissza a sütőbe míg megolvad.

Tálald rengeteg friss salátával.

 

_______________________________

 

Christina Chiara olasz receptjei (eredeti olaszról fordítva!)

 

Trapani-i pesto (szicíliai változat)

 

-1 gerezd fokhagyma

-báránysajt

-1 csokor bazsalikom

-bors

-5 dkg hámozott mandula

-25 dkg paradicsom

 

Először is meg kell hámozni a mandulát (pár percre forró vízbe dobni, majd lehúzni a barna „bőr”-t a magról), ugyanígy forró fürdővel megházmozni a paradicsomot is és kivágni a zöld kemény csutkát.

A mandulát, a paradicsomot, a bazsalikomot és a fokhagymát összeturmixolni. A pesto készen van, lehet megfőzni a tésztát, pár csepp olivaolajjal köríteni és serpenyőben jól elkeverni a szósszal.

ajànlott tészta: bavette, spaghetti, gyereknek farfalle, gnocchi sardi

___________________________________________

Genovai pesto – ez kétségkívül a leghíresebb (vigyázat, afrodiziákum hírében áll..)

 

-2 gerezd fokhagyma

-5 dkg bazsalikomlevél

-1dl extraszűz olivaolaj

-reszelt pecorino (bari) sajt  

-1 kanál (kb 15 g) fenyőmag

-6 kanál (kb 60 g) reszelt parmezánsajt

-1 csipet só

-fűszermozsár

 

A bazsalikomot ne mossuk meg, csak törölgessük át egy puha konyharuhával, majd tegyük a fűszermozsárba egy csipet nagy szemű sóval  és a fokhagymával, majd kezdjük el morzsolni. A nagyszemű só azért kell, mert megtartja a bazsalikom szép színét és segít, hogy egyenletesen pépesítsük a bazsalikomlevelet. Amikor a bazsalikom kiengedi a jellegzetes smaragdzöld levét, hozzáadjuk a fenyőmagot és tovább morzsoljuk, gyakorlatilag krémmé préseljük. Amikor ez is megvan, szép lassan hozzáadagoljuk a kétféle reszelt sajtot, és tovább kavirnyáljuk. Amikor szép krémes, kész a szósz.

ajánlott tészták: bavette, spaghetti, farfalle, gnocchi sardi

 

Meg se próbáljuk mixerrel, mert a bazsalikom illóolajai úgy elillanak, mint a huzat, nem lesz finom. Ugyanezért célszerű gyorsan dolgozni. 

____________________________________________________________________________

Vendégváró menüsor by Syl:

Előétel: pirított koktélrákok cheddar sajtlevessel és tortilla chipsszel 

Hozzávalók:
Hozzávalók:
• 1/2 l főzőtejszín
• 5 dkg vaj
• 2 üveg cheddar sajtszósz (dip)
1 dl száraz fehér bor
• 2 db konzerv csemegekukorica
• 1/2 kg koktélrák (sajna be kell érnünk a mélyfagyasztottal, de Hédikém, te biztos frissből fogod készíteni) 
• 1 zacskó tortilla chips
• 1 kisüveg jalapeno paprika

A vajat megolvasztjuk, rátesszük a lecsepegtetett csemegekukoricát, pár percig a vajon megfuttatjuk, majd ráöntjük a sajtszószokat, az üveget kicsi vízzel kiöblítjük és ezt a vizet ráöntjük, hozzáadjuk a tejszínt is, sóval, borssal ízesítjük, összefőzzük, majd hozzáadjuk a jalapeno paprikát is. Elég belőle kettő keskeny karika, mert nagyon csípős!

Közben egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és a kiolvasztott lecsöpögtetett koktélrákot kicsit megpirítjuk rajta, ezt is sóval borssal, fokhagymával ízesítjük és a végén adunk hozzá pár csepp fehérbort is.
A levest csészékbe szedve a chipsekkel díszítve tálaljuk, a rákokat célszerű külön tálalni, hogy mindenki annyit tegyen, amennyit szeretne. És ne felejtkezzünk meg az erőssebbet kedvelőkről, nekik vigyük be az asztalra a többi jalapeno paprikát. 

Főétel: Baconbe göngyölt sertészűzérmék és fűszervajas pulyka/csirkemell szeletek tejszínes gombamártással, margarinos tört burgonyával

Hozzávalók:
- szűzérme (a sertéskaraj külső részén levő hengeres hosszú hús – lehet egyben is venni, de általában ki szokták vágni előre a hentesek- érdemes összehaverkodni velük, mert akkor tuti félretesznek neked belőle – egy ilyen kivágott részből szép adag kijön)
- csirke/pulykamell
- bacon szalonna (jó húsos, előre szeletelt)
- gomba (leginkább a vargánya gomba illik hozzá, de ne menj messzire, ha a piacon csak a hagyományosat találod)
- 200 ml főzőtejszín
- burgonya
- vaj, fűszerek (de vehetsz kész fűszervajat is)

A húsokat jól mosd meg!!! 
A szűzérmét kb. 1 centis karikákra vágd fel, fűszerezd ízlésed szerint (szerintem a mustár és a kakukkfű jól megy hozzá), picit hagyd érni (akár előző nap is megcsinálhatod) 

A csirkemellet 4-6 szeletre (attól függ mekkora) keresztben vágd fel, a vajat keverd össze a fűszerekkel, ezzel egész vastagon kend be a szeletek egyik oldalát.

A szűzérméket és a mellszeleteket is göngyöld bele 1-1 bacon szalonna csíkba (ha úgy érzed, akkor tűzd meg őket fogpiszkálükkal) --- be a sütőbe, alá olivaolaj és fehérbor—a tapasztaltabbak háziasszonyok jobban fogják tudni, szerintem a mellszeleteknek fél óra, a szűzérméknem egy óra kel, de mindenképp letakarva kezdjük a sütést és valamennyire igyekezzünk locsolgatni, hogy egyik húsféle se száradjon ki (bár a bacon segít)

Miközben sül, a gombát felkarikázzuk, kockára vágunk egy kis hagymát, ezt olajon megpirítjuk, rátesszük a gombát, sózzuk, mini pirítás után pici vízzel felöntjük és pároljuk. Amikor úgy érezzük, hogy kezd puhulni, tegyünk rá mustárt és kakukkfüvet és egy nagyon kevés fehér bort (ezzek isteni ízeket alkotnak). Amikor már úgy érezzük, hogy elég puha a gomba, ha túl sok víz van rajta, elfőzzük, ekkor ráöntjük a tejszínt. Mesterszakácsomtól (és egyben pénzügyi vezetőnktől) tanultam, hogy a tejszínt csakis egyszer szabad engedni, hogy rottyanjon, utána nem szabad továbbfőzni. Ezzel kész az isteni home-made gombamártásunk.

A krumplihoz nem fűzök sok mondani valót, akár hagymásan is meglehet csinálni, de akár egy kevés gombamártással is összekeverhetjük. Vagy csak margarinnal, ki hogy szereti. 

Desszert: Tiramisu 

Hozzávalók:
- 4db tojás (lehetőleg nagy, v. közepes méretű) (4 sárgája + 3 fehérje)
- 200g babapiskóta (azért vegyél még egy csomaggal, ha kevés lenne)
- 500g mascarpone sajt 
- 2cl amaretto likőr vagy rum 
- 2tasak vaníliás cukor
- 3evőkanál porcukor)
- 4adag espresso kávé
- kakaópor (nem instant) 

Elkészítés:

Lefőzöd a kávét, ízesíted 1 tasak vaníliás cukorral, cukorral, és egy kiskanál rummal vagy amaretto likőrrel. (itt megszokott borulni az üveg ) Miután kihűl, berakod a hűtőbe.
Egy nagyobb keverőtálba teszed az összetevőket: 3 púpos evőkanál porcukrot, 1tasak vaníliás cukrot, a 2cl likőrt, és a 4 sárgáját, majd addig vered habverővel vagy géppel, míg kifehéredik a massza. (hé, nem piszkosfantáziáskodni!!)
Ezután hozzáadod a hideg mascarpone sajtot, és összekevered őket.
A 3 fehérjét kemény habbá vered, és óvatosan (hogy ne 'törjön' meg), hozzá kavarod a masszádhoz. 
Előveszed a tartót, amibe rakni fogod a sütit, és a kávét beleöntöd egy mélytányérba.
Majd fogod a babapiskótákat, és egyesével bele meregeted a kávéba, hogy megszívja magát, de ne ázzon szét, azután a tartó alján egy sor piskótát leraksz, úgy, hogy egymáshoz érjenek.
Ha kész az alsó piskóta réteg, öntesz rá egy réteg masszát, hogy ellepje a piskótákat.
Elsimítod a tetejét, megszórod kakaóporral.
Aztán az előző műveletsort újból megismétled (még egy sor kávés piskóta, és a záró réteg krém, kakaópor).
A legvégén pedig szintén beszórod kakaóval, és beteszed a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, 2-3 óra múlva pedig már tálalhatod.
_____________________________________________________________________

 

Tejszínes pulyka csíkok zöldségkörettel by Moncsi


gombas_tejszines_husi_by_mm.jpg

 Apróra vágott hagymát pirítok de egy picit megsózva erre dobom a szeletelt gombát megpárolom fűszerezem bors szerecsendió tárkony bazsalikom, a filézett felkockázott csirkecombokat ( most ezt kaptam ki a fagyasztóból) külön serpenyőben lepirítom szintén picit sózva borsozva de csak éppen mert már a gombára is tettél. Majd összekevered a gombával kicsit együtt pirítod még és ráöntöd a tejszínt.

a fagyasztott zöldséget pedig szintén serpenyőbe teszed megszórod wok fűszerrel és hirtelen megpirítod olivaolajon szeretem ha van színe az ételnek, ezért is pirítom külön a húst különben fehér maradna. 

_____________________

Sörkifli recept:1 kg liszt,1,5 csom. élesztő(nem a por)kevés cukor a felfuttatásához,2 dl olaj,1/2 liter tej,3 teáskanál só,1 tojás,kb 7 dkg vaj a közebére,a tetejére 2 tojássárga 2 kanál tejföl keveréke és sajt.
elkészítés:az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatod,közben egy tálba öntöd a lisztet,sót,olajat,a maradék tejet és az 1 egész tojást.A felfuttatott élesztőt hozzáöntve gyorsan összegyúrod és már nyújtod is,amilyen vékonyra tudod.16 kockára vágod (a tészta összeugrik,ezért én mindegyiket ki szoktam még kicsit nyújtani külön is,mielőtt feltekerem.)mindegyik kocka közepébe egy vékony vajcsíkot teszel (lehet sonkát,kolbászt és sajtot is,de a vaj elengedhetetlen..csak ha kolbászt teszel,akkor kevesebb kell a vajból) feltekered és tepsibe teszed,de ne szorosan,mert duplájára kel. Egy nagy méretű tepsibe 8 db kifli fér el!!!
a tojássárgákat összekevered 2 kanál tejföllel és a kiflik tetejét megkened vele...ez a mennyiség 2 szeri kenéshez elegendő,utána megszórod reszelt sajttal.
(gyorsan kell nyújtani és feltekerni,mert hamar kelni kezd és akkor már nehéz vele dolgozni!!!)
a tepsit sem kikenni,sem sütőpapírral bélelni nem szabad,mert különben kérges lesz az alja és megég!!!!!
a tepsiben megkent kifliket hagyod kelni egy órát,közben előmelegíted a sütőt...forró sütőbe tolod és kb 20 perc alatt megsül...a teteje szép barna lesz....látni fogod,mikor jó!
a sütő minimum 220 fok legyen...ha kész,a másik tepsit is megsütöd...frissen a legfinomabb,de fagyasztható is készen...akkor kiengedés után pár pillanatra tedd a microba.. microzás után,olyan,mintha akkor sütötted volna

jó étvágyat hozzá ! (By Évi)

____________________________

 Beigli recept by Muca

  kb 1/2 l. tejet kézmelegre langyosít (pld mikróban), ebbe 1 teáskanál cukor, belemorzsolni 5 dkg élesztőt (=1 cs), felfuttatni. tálba önt 1 kg lisztet, közepébe mélyedést nyom ököllel, ebbe 1-2 tojást üt, hozzáad 1 púpos evőkanál zsírt, beleönti az élesztős tejet, összegyúrja. Igény szerint picike tejjel vagy liszttel az állagán "igazít" (=ugye, KB 1/2 l. tejjel indultunk, meg a zsír sem súlyra megy, a tojások sem fix méretűek = nem mindig azonos a "leves" hozzávalók mnnyisége). Addig kell gyúrni, amíg "meg nem ered az eresz alja" = izzadni nem kezd a homlok :D , vagyis sima, fényes tésztát nem kapunk, mely sehol nem ragad a tálhoz (dagasztógépesek előnyben). Liszttel meghintjük, letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg kb a duplájára nem nő. Akkor elnyújtjuk lisztezett deszkán kb 1/2 centi vastagra (javallott 4 vagy 6 részre vágni a megkelt tésztát és az így kapott íipókat nyújtani = kezelhetőbb méret, kisebb vagy nagyobb, vastagabb rudakat kapunk), megtölteni, felcsavarni, sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, villával megszurkálni, felvert tojással megkenni, meleg helyen kb félórát pihentetni, ismét megkenni a tojással is, majd beküldeni az előmelegített, forró sütőbe, ahol 5 percig nagy lángon, majd kb 30-40 percig takarékon sütni. Sütőajtót tilos nyitogatni! Amikor kezdem érezni az illatát, akkor nézem meg (mondjuk, nekem üvegajtós a sütőm... :D), majd innentől figyelem, és a piros-barna szín elérésekor kiveszem: megsült. Kelt tészta a meleget szereti, és bár van benne zsiradék, de nem fél kiló liszthez 25 dkg margarin: ez inkább ún. zsíros tészta, ami szintén élesztős, de a sok zsiradék "lehúzza", nem lesz szép magas, "szellős", laza a tésztája. Ugyanebből a tésztából készítette Mamám a lekváros buktát, a túrós batyut, a kapros-túrós bélest is :) Finom, puha, laza tészta, finom töltelékkel.

Mamám után bátran ajánlom mindenkinek :))

-------------------------------------------------------

 

Sajtos pogi Muca mamája receptje:

 Az enyim (naná, Mamámtól :D): 1,2 kg liszt, 2 tojás, 2 Ráma (vagy más... D), 2 tejföl (=4 dl., ugye, akkor 1 pohár tejföl még 2 dl volt....), 1 cs. élesztő (=5 dkg), só, tetejére sajtot reszelni (csináltam már úgy is, hogy a lereszelt sajtot belekevertem a tésztába).