Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amiket szerettek és könnyen gyorsan el tudtok készíteni

  Palacsinta tészta (ez a gyors, olcsó verziója)

  1/2 kg liszt, 1 db tojás, egy csipetnyi só, két csipetnyi cukor, egy pici tej (hónap végén nem!), ásványvíz (amennyit felvesz), az egészet összekeverjük lehetőleg géppel, ha nincs habverővel, ha az sincs fakanállal. (Ehhez elkelhet egy jó erős férfikéz, kérj bátran segítséget... :-) ) Lehetőség szerint csomómentesre keverd ki.

 Fogj egy kb 24 cm átmérőjű palacsintasütőt (én a magasabb falú verzióját jobban szeretem), önts bele egy mokkáskanálnyi olajat, ha forró az olaj, lassan merj bele egy merőkanál tésztát és óvatosan oszlasd el az edényben. Süsd meg az egyik oldalát, majd óvatosan fordítsd meg egy széles fejű késsel, vagy lapáttal. A gyakorlottabbak dobálhatják... :-)))(Fel a fejjel az első úgy is túl vastag lesz, és kb 99%, hogy megég. :-) ) Semmi gond, kezdd előröl, addig amíg az összes tészta el nem fogy. :-)

 A töltelékeket ismeritek szerintem, ezek mind mind ízléstől függnek. Általában nutella krémmel, kakaóval, vagy lekvárral eszitek, de majd feltöltöm ide a kedvenc túrókrémem receptjét. Ezt én kísérleteztem ki, mivel nem igazán szeretem az édességeket, nagyon óvatosan kellett bánnom az ízesítéssel... :-)

 ______________________________

Rántott husi

Fejenként 2 szelet husi (bármilyen, amit szerettek, lehet csirkemell, vagy pulykamell vagy sertés karaj) Ha nem szeletelve van, akkor kérj meg egy felnőttet, hogy szeletelje fel. 

A panírozáshoz szükség lesz tojásra, meg lisztre és zsemlemorzsára.

Fogsz 3 tányért, az elsőbe lisztet teszel, a másodikba felütöd a tojásokat (de óvatosan először egy pohárba a biztonság kedvéért, nehogy rossz legyen), a harmadikba zsemlemorzsát öntesz. 

Közben egy lábasban oda tehetsz étolajat melegedni a tűzhelyre.

A hús szeleteket besózod, és először beleforgatod a lisztbe, aztán a tojásba és végül a zsemlemorzsába. A legjobb, ha egy tálcát odakészítesz magad mellé és a bepanírozott husokat szépen ráteszed addig, míg az olaj felmelegszik. 

Fogsz egy csipeszt és óvatosan beleteszed a forró olajba a húsokat. Aranybarnára sütöd őket. :-) Ha nem szereted a husit, de a zöldségeket igen, akkor lehet karfiolt, brokkolit vagy gombát is panírozni, vagy nyáron amikor a tök féléknek szezonja van szoktunk csinálni rántott pattiszont, vagy rántott cukkinit is. :-) 

Mivel a rántott husi elég bő olajban készül, a barátnőim kidolgoztak egy sokkal egészségesebb (és kényelmesebb) technikát a rántott husik elkészítésére. Mégpedig sütőben is meg lehet sütni, nincs bő olaj, nincs olajszag, és nem kell attól félni sem, hogy megégeted magad. A technika a következő fogsz egy tepsit, a tepsit szépen sütőpapírral kibéleled (ezt csak azért csináljuk mert utálunk kézzel mosogatni), szóval erre a sütőpapírra teszed szépen a husokat, vagy zöldségeket, és bekened a tetejét egy pici olajjal. Be kell takarni alufóliával és betolni az előmelegített sütőbe. (Az előmelegített azt jelenti, hogy mielőtt beteszed az ételt, bekapcsolod és bezárod az ajtaját) :-) A hagyományos elkészítési módhoz képest kicsit hosszabb idő míg elkészül, de ki lehet bírni. Addig lehet készíteni valami finom köretet, vagy salátát. Vagy a nasit. :-) 

 

husveti_vegyes_tal.jpg

 

 

_________________________________

Pizza tészta (bármilyen feltéttel ehető, isteni és olcsó)

 pizza.jpg

 

Pizza tészta vagy kenyér tészta receptje. Kidolgoztam a legolcsóbb és legegyszerűbb verziót. Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 10 dkg élesztő (hagyományos, nem porélesztő), 1 bögre (teás bögre) víz, 1 teáskanál cukor 1 evőkanál zsír. A bögrébe vizet engedek, mikróban meglangyosítom beleteszem a kanál cukrot  és belemorzsolom az élesztőt. Lefedem egy kistányérral és félreteszem. Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, ha kész a kovász (a bögrében lévő élesztős cukros víz), hozzáöntöm. Ha kell még engedek hozzá vizet és hozzá dolgozom a zsírt is. Jól összedolgozom géppel, ha nincs otthon gép, akkor kézzel. Cipót formázok belőle és meleg helyre teszem pihenni, úgy hogy egy tiszta konyharuhával betakarom. 

Kb 20 perc elteltével fogok egy nagyobb tepsit, kizsírozom és belisztezem. A kész kelt tésztát kézzel beledolgozom. 

A pizza tészta így már kész. Feltétnek kerülhet rá bármi, amit a hűtőben, fagyasztóban találsz. Pakold meg vele és előmelegített sütőbe tedd be kb 25 perc alatt kész. 

----------------------------------------------------------

Hamburger (a zsömle készen kapható, de majd kérek tuti receptet hozzá...itt a házilag készített hamburgeren van a szó, és nem a gyorséttermekben megvásárolhatókról)

 Hamburger hús pogácsa 

Hozzávalók kb 1 kg darált hús (lehet disznó hús, pulyka hús, marhahús, csirke hús), só, bors, fokhagyma, vöröshagyma. Én delikátot is szoktam beletenni, picit kb egy mokkás kanálnyit. 1 tojás és némi zsemlemorzsa

Elkészítés: A darálthúst egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a fűszereket és a tojást. Kézzel jól összedolgozzuk és tenyérnyi pogácsákat formázunk belőle. Egy nagyobb tepsiben sütőben, vagy egy nyeles lábasban, vagy grillen aranybarnára sütjük mindkét oldalát.  

A hamburger zsömlét kettévágjuk, tehetünk bele bármilyen zöldséget, ketchupot, mustárt, majonézt ízlés szerint. Ha bőségesebb eledelre vágysz, tehetsz bele tükörtojást, sült bacont, vagy grillezett csirkemellet is. 

----------------------------------------------------------

 

Hot dog

 

Gyakorlatilag virsli és kifli. Ennyi. :-) Ezt is több féle képpen tudjátok elkészíteni, és itt is csak a fantáziátok és az ízlésetek szab határt. Fogsz egy kiflit, egy főtt virslit, beleteszel egy adag mustárt, vagy ketchupot vagy majonézt, és akár friss, akár sült zöldségeket. Ez lehet saláta, paprika, paradicsom, uborka, bármi amit szeretsz. :-)

 

Én vettem hot dog készítő gépet, az egyik felében meg lehet főzni a virslit, a másik felén megmelegíteni a kiflit, aztán mindent bele. :-)

Az amerikai típusú hot dog a puha puffancs jellegű kifli, és ezt félbe vágják, és belefektetik a kolbászkát. Erre kerül a felszeletelt csemege uborka, és a sült hagyma, ebbe is tehetünk ketchupot, mustárt, vagy majonézt. Gyors és laktató étel. 

----------------------------------------------------------

Bolognai spagetti

(Csak a szószt írom le, ahogy én szoktam készíteni. A spagetti készen kapható, forró sós olajos vízben kifőzöd, leszűröd és kész.)

Hozzávalók: 1 kg darált hús (vagy virsli, vagy párizsi, de azt is le kell darálni főzés előtt), 2 doboz paradicsomkonzerv (lehetőleg hámozott), 1 doboz paradicsomszósz konzerv, 1 fej közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb sárgarépa, só, bors, oregano, bazsalikom, 1 evőkanál cukor, szerecsendió reszelve. Némi olívaolaj, vagy zsír, vagy étolaj.

Egy közepes lábasban felforrósítom az olívaolajat, hozzáadom a felkockázott vöröshagymát, a felaprított fokhagymát és belereszelem a sárgarépát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadom a darált húst, azt is megpirítom. Hozzáadom az összes paradicsomot, és a fűszereket. Puhára, sűrűre főzöm. 

Tálalás: a főtt tésztát tányérba teszem, rászedem a mártást, és reszelt sajttal (pl.: trappista vagy parmezán) tálalom.

--------------------------------------------------------

Milánói makaróni

(Csak a szószt írom le, ahogy én szoktam készíteni. A spagetti készen kapható, forró sós olajos vízben kifőzöd, leszűröd és kész.)

Hozzávalók: 2 doboz szeletelt csiperkegomba konzerv 2 doboz paradicsomkonzerv (lehetőleg hámozott), 1 doboz paradicsomszósz konzerv, 1 fej közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb sárgarépa, só, bors, oregano, bazsalikom, 1 evőkanál cukor, szerecsendió reszelve. Némi olívaolaj, vagy zsír, vagy étolaj.

Egy közepes lábasban felforrósítom az olívaolajat, hozzáadom a felkockázott vöröshagymát, a felaprított fokhagymát és belereszelem a sárgarépát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadom a gombát, azt is megpirítom. Hozzáadom az összes paradicsomot, és a fűszereket. Puhára, sűrűre főzöm. 

Tálalás: a főtt tésztát tányérba teszem, rászedem a mártást, és reszelt sajttal (pl.: trappista vagy parmezán) tálalom.

 

-----------------------------------------------------------

Saslik

Ma már a boltokban kapható elfogadható áron csomagban saslik pálcika. Ebből elég egy zacskó, bőven. A pálcikákat előre be kell áztatni egy tálba tegyetek vizet és abba tegyétek bele a pálcikákat.

A saslik alapanyaga gyakorlatilag bármi lehet, amit szerettek, csak a fantáziátok szab határt... Annyi a titka, hogy nagyobb darabokra kell vágni a husikat és a zöldségeket. Annyi ötletet had adjak hozzá, hogy legyen benne némi zsírosabb hús is, vagy kolbász karikák, mert úgy lesz igazán zamatos és finom. :-) 

Az én gyerkőceim nagyon szeretik a sovány húsokat, ezért a saslikot lecsó kolbásszal, vagy szeletelt baconnel szoktam megbolondítani, azért, hogy legyen egy kis szaft és zsíradék is. :-)

Néhány szó az elkészítéséről. Javaslom, hogy a nagyobb kockákra vágott husit, és a zöldséget (hagyma, paradicsom, paprika)  felvágás után tegyétek bele egy nagyobb tálba, és pácoljátok be. Teszek rá egy vagy két evőkanál étolajat, vagy ha van akkor olíva olajat, sót, borsot, és esetleg egy kis delikátot, de ha szeretitek a mediterrán fűszereket, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring is kerülhet rá. Ezt jól összekeverjük és félretesszük pihenni. 

Előmelegítjük a sütőt, (ha nincs arra lehetőségünk, hogy grillezzünk), kb 200-250 fokra. Fogunk egy nagyobb tepsit, kibéleljük alufóliával. Erre a tepsire fektetjük a saslikokat, szépen egymás mellé. A saslik elkészítése a legegyszerűbb, a beáztatott pálcikákra felhúzod azt a husit, zöldséget, olyan sorrendben, ahogy neked tetszik, a Te ízlésednek a legjobban megfelel. :-) Amikor megtelt egy tepsi, jöhet a következő. :-) Letakarod alufóliával és a sütőbe tolod. Amikor kellőképpen átpárolódott, akkor le lehet venni róla az alufóliát és egy kicsit átpirítani a tetejét. 

Köretnek semmi más nem kell hozzá csak egy könnyű nyári saláta...vegyes bármilyen zöldségből elkészített, vagy jöhet hozzá a piadina...ez tulajdonképpen az olasz verziója a magyar palacsintának...

 

 

kristof-egyik-kedvence---saslik--ezt-o-keszitette.jpg