Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapok és alapanyagok

Bármilyen hihetetlen, körül kell nézni a piacon! Mindig! Sajnos a nagyáruházak polcain nem mindig a minőségi termékeket találjátok. Márpedig a régi mondás szerint "az vagy amit megeszel", mégis ki akarna egy aszott paradicsom lenni. :-)

Szóval irány a piac és a nyers alapanyagok. A zöldséges, a pékség, a tejbolt, a hentes. Igen, valóban kissé drágább, mint a madaras tecsó, vagy a valódi tecsó, vagy a többi diszkont áruház. :-)

Szeretném, ha mindenkiben rögzülne, hogy vannak azok az ételek, amiket valóban elkészíthetünk 3 perc alatt, amitől "békává változol" és vannak azok az élelmiszerek, amivel valódi tápanyagot viszel be a szervezetedbe, még ha kicsit időigényesebb is az elkészítése, azt hiszem érünk magunknak annyit, hogy szánunk magunkra annyi időt, hogy minőségi alapanyagból, finom és egészséges ételeket készítünk.

Ja mennyiség. Soha nem írok mennyiséget, mert a mi családunk elfogyasztott élelmiszer mennyiségétől sokan azt hinnék, hogy hízókúrán vannak. Pedig nem. Csak én 4 felnőttre főzök. Tudjuk, hogy a kamaszok/tinédzserek gyakorlatilag a hűtőt az arcukba tudják tolni egy-egy étkezéskor, ezért a mennyiséget majd magatoknak kikisérletezitek.

Leveskockák, fűszerkeverékek, szósz alapok: nem vagyok semmi jónak az elrontója, ezért leírom, hogy igen, én is használom őket, de nem mindig és nem mindenhez.

Zsírok, olajok: a hagyományos magyar ételekhez zsírt, (lehetőleg disznó húsból készült ételekhez disznó zsírt, szárnyas ételekből készült ételekhez szárnyasokból kinyert-kisütött zsírt használok). Pl.: pörkölt, különböző tokányok, tepsiben sült húsok.

Olajok: Napraforgó olaj a rántott húsokhoz és rántott zöldségekhez, extra szűz olíva olajat a nyers salátákhoz. (De ez utóbbi annyira drága, hogy tényleg csak leheletnyit mindenre és mindenbe!)

 

 

fuszerek-004.jpg

 

Vaj: Általában süteményekhez használom, de abból is inkább a házit.

Nos az eltelt néhány évben megjelentek a magyar piacon is a növényi alapú táplálékok, úgy, mint a kókusz zsír/olaj.  Ezt a vegán (húst nem evők) használják.