Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyár ízei palackba zárva

Napjainkban felkapott lett újra, a grillezés, (nyár van ugye?!) :-) A grillezés alapja mindig a jól előkészített, jó minőségű alapanyagokból készült étel. Legyen az hús, hal, zöldség, sajt, vagy gyümölcs akár. 

 

Röviden összefoglalva, csak a képzelet szab határt a házi készítésű pácoknak, amit a család, vagy a társaság szeret gyakorlatilag mindent bele lehet tenni, de azért nem árt odafigyelni, hogy passzoljanak egymáshoz az ízek. 

Az előkészítés hosszadalmasabb, a sütési idő lerövidül. 

Az alapok: a fűszerolajak, az olajban eltett fűszerek, chili szószok, mustárok, stb lehet.

fenykep1031.jpg

(Rozmaringos, babérleveles, fokhagymás házi készítésű fűszerolajam) 

Mivel a legtöbben a hamburger husit, vagy a csevapcsicsát szeretitek, egy gyors ötlet, mielőtt sütésre kerül a sor. A darált husit jól befűszerezheted ízlésed szerint lehet csípős vagy kevésbé csípős. A klasszikus hamburger husi csak sót és borsot tartalmaz. Én azt mondom kísérletezz bátran a zöld friss fűszerekkel is, nagyon kellemes mediterrán nyári ebédet vagy vacsorát tudsz összedobni. A hamburger zsömle elkészítésével sem kell otthon bajlódni, lehet készen kapni, fejenként 2-3 db-ot számolj. Amikor megsütötted a husikat, dobd rá a grillre a zsömléket is, hogy átvegye a füstös ízt és rásüljön a szaft. Aztán mehetnek bele a szószok, a felszeletelt/darabolt zöldségek.

chilis_edesseg1.jpg

Nyári chilis édesség előkészületei

brutal_csapat.jpg

Brutál ütős csapat

A Sárréti Chilifarmtól kaptunk kóstolóba chilis szószokat. A beharangozó alapján már el kezdett mocorogni bennem az ötlet, hogy milyen ételekhez milyen chilis szószt tegyek, hogyan adja ki a legjobban az ízét, az aromákat. A fönti képen az epres szósz látható, ebből fogok pohárkrémet készíteni, erdei gyümölcsökkel.   A brutál ütős csapat tagjai pedig a különböző húsokon fogják beteljesíteni végzetüket. Első körben sertés oldalast fognak ízesíteni, második körben pedig a csirke különböző alkatrészeit fogják bevonni.

Ízre már most mondom, hogy csak erős idegzetűeknek.

Kisujjas kóstolás megtörtént, fél percig levegő után kapkodtam csak norris névre keresztelt chilis szósztól.... nagyon finom, mind nagyon ízletes, és tényleg óvatosan kell bánni velük. 

oldalasduplachiliben.jpg

Oldalas dupla chilis pácban

duplachilispacoltoldalas.jpg

Amolyan pasisan rusztikusan a tepsiben

dobverokjeditejben.jpg

Dobverők jeditejben

pipicicipacolvacsaknorisal.jpg

Pipicici csaknorrisban aztán majd jól felfűzzük

epreschiliscsokis.jpg

Epreschilis étcsokis vegyigyümis pohárkrém

fenykep1268.jpg

Sárgadinnyelekvár 

fenykep1272.jpg

"Boszorkányvér" (áfonya-ribizli szósz)